Waarom is SPF zo belangrijk?

147912924
Met dit warme weer vertrekt de halve wereldbevolking richting het strand of het zwembad om verkoeling te zoeken. We lopen allemaal in korte broekjes of jurkjes en verwisselen deze op het strand voor een bikini. Het is verleidelijk om heel de dag in bikini op het strand te liggen en in de zee te zwemmen. De zonnebrand crèmes worden massaal ingeslagen, maar worden ze ook genoeg en op de goede manier gebruikt gedurende de dag? En waarom is SPF smeren nou eigenlijk zo belangrijk? Wat zijn de gevolgen van niet (voldoende) insmeren? Veel mensen houden hier veel te weinig rekening mee of weten niet eens wat de gevolgen kunnen zijn.

‘Ik heb me vanochtend al ingesmeerd dus ik ben klaar voor een hele dag zonnen.’Ik ga tussen 12:00 en 15:00 in de zon liggen, want dan word ik het bruinst.’ ‘Ik zit in de schaduw dus ik hoef me niet in te smeren.’ ‘Ach, verbranden is niet erg, want wat nu rood is, is morgen bruin!’ Allemaal naïeve uitspraken die vandaag de dag nog steeds worden gebruikt.

sunburn

Tussen 12:00 en 15:00 is de straling van de zon het sterkst. Je kunt dan het beste de zon zo veel mogelijk vermijden of je huid bedekken en een goede zonnebrandcrème smeren. Doe je dit niet, dan verbrand je al snel. De huid wordt rood en gevoelig. Deze symptomen merk je vrij direct. De langere termijn gevolgen zijn toch net wat heftiger. Vooral omdat men daar nu nog niet bij stilstaat. Een flinke verbranding is na een paar dagen wel weer weggetrokken, maar de invloed op langere termijn blijft. De huid wordt sneller oud: rimpels, vlekken, vochtarm, verwijde bloedvaatjes. Daarnaast neemt de kans op huidkanker aanzienlijk toe. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter de kans. Het aantal huidkanker gevallen stijgt in 2015 al met 75%! Naar schatting komt het aantal op 37.000.

23692-1_n

Genoeg reden om je huid te beschermen, toch? SPF staat voor Sun Protection Factor (15, 30, 50…) en bepaalt het percentage UV-straling wat de crème blokkeert.  Factor 15 blokkeert 93% en factor 30 blokkeert 96,7%. Daardoor kan je met SPF 30 dus net wat langer zonnen zonder te verbranden dan met SPF 15. Verbrand je erg snel? Gebruik dan factor 30 of 50. Iedere huid is anders. Het ene huidtype verbrandt al na een kwartiertje in de volle zon en de ander merkt nog niets. (Wat niet wil zeggen dat je huid niet wordt aangetast!) Gemiddeld wordt gezegd: factor 15 is 150 min. zonnen zonder te verbranden, factor 30 is 300, etc.

imagephp_zpsbff83fcf

Weetjes over zonnebrandcrèmes:
– Zonnebrandcrèmes hebben een half uur nodig voordat ze bescherming bieden. (Zo ben je na het zwemmen dus een half uur minder/niet beschermd!)
– Zonnebrandcrème slijt van je huid door o.a. het dragen van kleding.
– Waterproof zonnebrand blijft beter zitten, maar aangeraden wordt om tóch opnieuw te smeren na het zwemmen. Better safe than sorry.
– Er wordt aangeraden gemiddeld iedere twee uur (verschillend per huidtype) opnieuw in te smeren en kinderen ieder uur met een sterke factor. Kinderhuidjes zijn gevoeliger en bevatten minder pigment.
– Bepaal welk huidtype jij hebt en kies aan de hand daarvan een geschikte factor.
– Ook mensen met een donkere huid kunnen verbranden en moeten dus zonnebrand smeren!
– Breng een royale laag aan! Wanneer je een te dunne laag aanbrengt kan de factor ineens gehalveerd worden. Factor 30 is dan ineens factor 15 en absorbeert dus minder UV-straling.
– Elke dag een dagcrème smeren met SPF erin biedt ook weer net wat extra bescherming. Ook al is het bewolkt, UV-straling is altijd aanwezig en tast alsnog je huid aan, niet alleen wanneer je ernstig verbrandt.
– Veel zonnebrandcrèmes beschermen wel tegen UV-B, maar minder goed tegen UV-A straling. Vraag hiernaar in de winkel en let op de ingrediënten (zinkoxide, avobenzone, titanium dioxide, mexoryl SX, tinosorb en ecamsule).
– Aan/op het water verbrand je sneller doordat het zonlicht weerkaatst!
– Ook in de schaduw bereiken de UV-stralen je lichaam! Bescherm jezelf dus ook in de schaduw met een t-shirt en zonnebrandcrème.
– Bescherm ook je ogen! Teveel blootstelling aan zonlicht kan op latere leeftijd staar veroorzaken. Draag dus altijd een goede (!) zonnebril.
– De meeste zonnebrandcrèmes zorgen ervoor dat je alsnog gewoon bruint. Geen zonnebrand smeren omdat je bruin wilt worden gaat dus niet meer op. Olie met SPF werkt hier bijvoorbeeld goed voor. Smeer NOOIT gewone olie zonder SPF op voor het zonnen om sneller bruin te worden! Olie trekt hitte aan en verschroeit als het ware je huid. Erg gevaarlijk en het is bijna alsof je de zon smeekt om je te laten verbranden!

zonbescherming-680x1024 d7cfef6711ce1eb6b99ded5e58e4b170

(links een foto van vrachtwagenchauffeur. Check de invloed van de zon op latere leeftijd aan de linkerzijde van zijn gezicht! En de rechter foto… need I say more?)

Helemaal de zon ontwijken is ook niet nodig. Zonlicht is belangrijk voor de aanmaak van vitamine D. Denk dan aan zo’n 15 minuutjes voor 12:00 uur of na 15:00 uur en dus niet aan een hele middag bakken op het strand! Aan die 15 minuten kom je al snel. Bijvoorbeeld wanneer de zonnebrandcrème van je huid slijt of begint uit te werken.
Al lijken de gevolgen op langere termijn misschien ver weg, denk je dat het allemaal wel meevalt omdat je nóg niks merkt, tóch wil ik hiermee zeggen: red je huid nu het nog kan. Neem die tijd en de verantwoordelijkheid om jezelf goed in te smeren en te beschermen. Laat je in de winkel informeren over een crème die bij jou past en smeer ‘m met regelmaat!

21cons_zonnecreme_car-300x137

Geniet, maar zon met mate (én beschermd).

Happy summer! 

– Karlijn x

2 gedachtes over “Waarom is SPF zo belangrijk?

  1. Versatile Eva zegt:

    Ik heb redelijk wat bijgeleerd dankzij dit artikel, bedankt voor alle waarschuwingen! Ik wist bijvoorbeeld niet dat je met factor 30 ongeveer 300 minuten in de zon mag lopen! Ik heb een gevoelige huid, en verbrand dan ook heel rap. Enkele uren in de zon liggen zit er voor mij dus niet in!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s