De verzorging van de vette huid

skin_type

Grove poriën en een glimmende t-zone, de twee belangrijkste kenmerken van een vette huid. Foundation gaat glanzen en glijden, de meeste verzorgingsproducten maken het alleen maar erger en je hebt een grotere kans op puistjes. Ik heb een vette huid en de laatste tijd ben ik me veel meer in huidverzorging gaan verdiepen. In dit artikel wil ik je dan ook vertellen over de vette huid en de verzorging hiervan.

Er zijn verschillende huidtypes. De normale huid, de droge huid, de vette huid en de gecombineerde huid. Een gecombineerde huid is altijd vet, gecombineerd met normaal of droog. Zo zie je vaak dat iemand een vette t-zone heeft, maar erg droge wangen. Veel mensen denken dat een vochtarme huid ook in dit rijtje thuis hoort, maar dat is niet zo. Daarnaast wordt vaak gedacht dat een droge huid hetzelfde is als een vochtarme huid. Ook dit klopt niet. Een normaal, droog, vet of een gecombineerd huidtype heeft te maken met de talgproductie. Talg kan teveel aangemaakt worden (vette huid) of te weinig (droge huid). Een vochtarme huid heeft te maken met een tekort aan vocht. Zo kan dus een droge huid best genoeg vocht hebben en een vette huid tegelijkertijd vochtarm zijn. Deze combinatie maakt het voor de verzorging van een vette huid extra lastig.

reinigen-advies-

Bij een vette huid is reinigen extra belangrijk. Voornamelijk omdat je poriën extra snel verstopt raken. Er doen verschillende theorieën de ronde over de verzorging van een vette huid en welke nou echt de goede is, dat verschilt per persoon. Elke huid reageert anders. Zo zijn er speciale producten voor de vette huid die matterende deeltjes en vaak ook alcohol bevatten, waardoor de huid (tijdelijk) gematteerd wordt. Voor sommige vette huidjes dé oplossing, voor anderen totaal niet. Deze producten werken vaak uitdrogend en onttrekken vocht, wat dus een probleem is wanneer je een vette huid hebt die ook vochtarm of droog is. Je huid wordt hierdoor geïrriteerd, met als gevolg dat je huid alleen maar extra talg gaat produceren en dus extra gaat glimmen. Ook kunnen hierdoor puistjes ontstaan. Het is dus een kwestie van uittesten of deze ‘agressieve’ reinigers goed werken voor jouw vette huid. Productlijnen voor de vette huid: Seaweed of Tea Tree lijn van The Body Shop, Total Matteness van Philosophy, Vichy Normaderm en meerdere producten van Garnier.

VICHY_NORMADERM_ENG

Werkt dit voor jou niet en merk je dat je huid vet blijft of zelfs vetter wordt, dan kun je eens producten gebruiken die geschikt zijn voor de zeer gevoelige huid. Deze bevatten geen agressieve ingrediënten en zijn meestal erg simpel en basic. Ze reinigen je huid op een milde manier en doen verder niks extra’s, behalve kalmeren. Het kan zo zijn dat jouw vette huid juist vraagt om een hele basic behandeling in plaats van agressieve middelen die de talgproductie willen verminderen. Je huid kalmeert, de talgproductie komt tot rust en daardoor ook je huid. Let wel op dat deze producten olie-vrij moeten zijn, vanwege jouw vette huid. Productlijnen voor de gevoelige huid: Aloë Vera lijn van The Body Shop, Biodermal, Dr Van der Hoog Hypo Sensitive. 

BiodermalGevoeligehuid_001

Het vervelende is dus wanneer je huid zowel vet als droog of vochtarm is. Dan wil je iets hydraterends om droge plekjes en velletjes te verhelpen. Nou reageert een vette huid vaak juist weer slecht op dit soort hydraterende crèmes, omdat die erg rijk zijn. Hierdoor ontstaan puistjes. Een balans vinden tussen hydraterende en matterende huidverzorging is erg lastig. Wat ik wel eens doe, is een hydraterend masker aanbrengen op de droge plekjes en maar gewoon hopen dat mijn huid geen puistjes krijgt. Regelmatig een gezichtsmasker aanbrengen is sowieso een goed idee! Een vette, onzuivere huid kan hier veel baat bij hebben. Gebruik dan een kleimasker of een kalmerend masker.

564aaebf-b43e-4546-b9e1-d3a7d027181c_41jsJztzZBL.jpg BodyShopMask

De verzorging van een vette huid blijft lastig. Producten helpen vaak amper of maar even. Laten we hopen dat er ooit wonderproducten voor de vette huid op de markt komen die écht door de dag heen talgproductie verminderen, waardoor je huid neutraal blijft en make-up ook niet meer gaat glijden. Nou zijn er speciale olie-vrije en matterende make-up items, maar ook die verrichten geen wonderen. In een volgend artikel zal ik mijn routine voor mijn vette huid en de make-up items die voor mij het beste werken laten zien.

Mochten de producten voor de vette huid voor jou niet werken, probeer dan dus eens de producten voor een gevoelige huid of combineer ze. Laat je adviseren bij bijvoorbeeld Douglas of The Body Shop of bij een speciale huidkliniek.

Wat zijn jouw aanraders voor een vette huid?

– Karlijn x

4 gedachtes over “De verzorging van de vette huid

  1. Kelly zegt:

    Handig! Ik heb een zeer gevoelige en vette huid. Ik ben al jaren gek op de Hannah verzorgingsproducten en het etos huismerk heeft ook prettige renigers. Ook een foundation op waterbasis ipv op oliebasis gaan gebruiken en nu al een stuk minder last!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s